Ecumaster PMU 16 - virranhallintalaite


Aikojen alussa kilpa-auton tärkein sähkölaite oli virranjakajan sisällä katkojan kärjet ja sytytyspuola. Tästä on tultu pitkälle, kun nykyään kilpa-autoissa löytyy moottorinohjainlaitteita, lukkiutumattomia jarruja, vaihteenvalitsimet rattikehällä, dataloggereita, radioita, sähköisiä pumppuja, puhaltimia ja monenlaisia valoja, sekä iso liuta katkaisijoita. Kaikkia näitä komponetteja pitää pystyä ohjaamaan oikealla hetkellä ja näiden on katkaistava virtapiiri ylikuormituksen sattuessa kohdalle tulipalon tai muun vahingon välttämiseksi.

Perinteisesti sulakkeet ja releet ovat palvelleet kaikkia näitä käyttötarkoituksia, mutta ne mutkistavat johdotuksia, ovat herkkiä tärinälle ja muuttuville lämpötiloille, sekä hankaloittavat mahdollista vianhakua.

Kaikki nämä ongelmat on ratkaistavissa käyttämällä älykästä elektronista tietokoneohjattua virranhallintalaitetta. Juuri tätä tarkoitusta varten on luotu uusi Ecumaster PMU-16 ja se on samalla lajissaan ennennäkemättömän monipuoilinen ja edullinen.

PMU soveltuu käytettäväksi kilpa-autoissa, katuautoissa, siinä missä moottoripyörissä ja veneissäkin, sekä missä tahansa muussa laitteessa, joissa tarvitaan joustavaa virranhallintaa.

PMU-16 lyhyesti

  • 16 ulostuloa: 10 x 25 Ampeeria (myös PWM) ja 6 x 15 Ampeeria
  • 16 sisääntuloa: Analogisia jännitesisääntuloja, ei siis pelkkiä katkaisijoita
  • 2 x CAN: väylän kautta kytkettävissä ECU:uun, näppäimistöihin/katkaisijoihin, näyttöihin, jne.
  • IP65 suojaus
  • 345 grammaa
  • tosiaikaisesti säädettävissä PC-tietokoneella: USB->CAN
  • ulkoiset ledit kertovat kanavien tilan
  • sisäinen tiedonkeruu 256 Mbyte, jopa 500Hz (DL-mallissa)
  • 3D kiihtyvyysanturit + 3D gyroskooppi
  • ketjutettavissa toisiinsa jopa 5 kpl

Yksi PMU:n tärkeimmistä eduista on jatkuvatoiminen virrantasontarkkailu; käyttäjän määrittämän tason ylityttyä virran poiskytkeytyminen, sekä automaattinen palautuminen vian poistuttua. Kaikki tiedot ulostulojen tilasta, jännitteestä ja virrasta voidaan tallentaa laitteen muistiin, sekä lähettää jatkuvasti CAN-väylää pitkin ulkoisille näytoille, josta kuljettava voi havainnoida mahdolliset ongelmat, jo ennen niiden syntyhetkeä.

PMU systeemin etuna on myös kyky määrittää ulostulojen toimintalogiikka. Tämä tehdään käyttämällä sisääntulevien analogiakanavien tietoja, tai CAN-väylästä tulevaa tietoa. Lisäksi kullekin kanavalle voidaan määrittää matemaattisesti toimintaehdot. PMU:n kotelon ulkopuolella on myös LED:it näyttämässä kunkin ulostulon tilan.

Käyttämällä CAN-väylään kytkettyjä näppäinpaneeleja - tai ohjauspyörään asennettuja nappeja, kaikki johdotus yksinkertaistuu ja kevenee merkittävästi.

Huomionarvoisia yksityiskohtia ovat PMU:n sisäänrakennetut kiihtyvyysanturit ja gyroskooppi, joiden tiedot voidaan koko ajan tallentaa muistiin, sekä onnettomuuden tapahtuessa PMU voi toimia inertia-katkaisijan tapaan ja suojata lisävahingoilta sulkemalla halutut virtapiirit käytöstä.

Ecumaster PMU on valmistettu IPC-S-815A standardin mukaan tuotteen luotettavuuden varmistamiseksi. Laite on valmistettu automatisoidulla kokoonpanolinjalla, jossa komponentit tarkistetaan optisesti ja testataan toimiviksi. Piirilevyn laatu ja suunnittelu, erityinen pintakäsittely ja IP65 kotelo varmistavat laitteen toimivan äärimmäisissä oloissa. Komponentit on valittu ja tarkoitettu jatkuvaan käyttöön hyvin laajalla lämpötila alueella (AECQ-100 GRADE 1 (-40 to +125˚C).

Spesifikaatiot

YLEISTÄ

Käyttölämpötila AECQ100 GRADE1 (-40 to +125˚C)
CPU 32 bits automotive, 90MIPS
Napaisuus suojaus Kyllä, sisäinen
Käyttöjännite 6-22V, transienttisuojaus ISO 7637 mukaan
Kotelo IP 65, CNC koneistettua alumiinia
Koko (mm) ja  massa (g) 150x72x31, 390
Liittimet 1 x 39 FCI Automotive liitin,

1 x M6 pinnapultti akun plusnavan kytkentään

PC tiedonsiirto CAN (PCAN, ECUMASTER USBCAN)

ULOSTULOT

Korkean virran ulostulot 10 x 25A (jatkuvaa), 6 x 15A (jatkuvaa) ylikuormitukselta ja ylikuumenemiselta suojattu. Ulostuloja voidaan parittaa jatkuvan virrankeston lisäämiseen. Virta ja jännite mitataan kustakin ulostulosta.
Ulostulojen kokonaiskuormitus 150A (jatkuvaa)
Ulostulojen virransäädön porras 100mA
Lasinpyyhkijä-ulostulo Erityinen ulostulo pyyhkijöille jarrutusominaisuudella
+5V Monitoroitu 5V, 500mA ulostulo ulkoisten anturien virransyöttöön.

SISÄÄNTULOT

Analogia sisääntulot 16 sisääntuloa, 10 bittinen resoluutio, 0-5V (suojattu), ohjelmassa valittavilla 10K Ohm ylös- ja alasvedoilla
CAN katkaisijapaneelit 2 x Ecumaster katkasijapaneelit (4, 8 tai 12 painiketta)

MUUTA

Ulostuojen tilan indikointi 16 kaksiväristä LED:iä
Kiihtyvyysanturit/gyroskooppi 3D kiihtyvyysanturit, 3D gyroskooppi tiedonkeruuseen ja kolarinilmaisuun
Tosiaikakello Kyllä, toimii ilman ulkoista virtaa jopa kolme päivää

CAN-VÄYLÄ

CAN interface 2 x CAN2B
CAN standardi 2.0B 125, 250, 500, 1000 kbps
Input/output stream User defined with bit masking

up to 48 input messages

TIEDONKERUU*

Tiedonkeruumuisti 256 Mbytes
Tallennusnopeus Muutettavissa kanavakohtaisesti jopa 500Hz

FUNKTIOT

Loogiset operaatiot AND, OR, NOT, XOR,  >, <, =, >=, <=, !=, isTrue, isFalse, Toggle, Flash, Pulse
Funktioiden lukumäärä 100
Operaatioiden lukumäärä 250
Päivitystaajuus 500Hz
Erikoistoiminnot Lasinpyyhkijät, vilkut

 

*PMU-16DL -versio


PDM - tai Power Distribution Module - ja Powerbox on myös toinen nimitys virranhallintayksikölle, josta myös jossain sähköpääkeskus -nimitystä käytetään. Ecumaster PMU tulee sanoista Power Management Unit, ja luku 16 tarkoittaa laitteen ulos- ja sisääntulojen lukumäärää: Kumpiakin siis kuusitoista kappaletta.