Hinnat alkaen
  • 2-vetoisten autojen tehonmittaus alkaen 121e
  • 4-vetoisten autojen tehonmittaus alkaen 167e
  • alle viikon sisään tehdyt kiirevaraukset +20%
Muistilista dynolle

Huomioi ja varmista seuraavat ennen penkitystä varten dynolle tuloa, jolloin säästät aikaa/rahaa:

  • Rakenna auto valmiiksi jo kotitallissa, niin et hukkaa dynoaikaa.
  • Korjaa mahdolliset nestevuodot jo ennakkoon ja varmista nestepinnat, sekä varmista jäähdytys- ja voitelujärjestelmän toimivuus. Huomioi riittävät paisuntasäiliöt nesteille. Jäinen/luminen/kura-suolavettä-valuva auto on puhdistettava ennen dynolle ajoa. Vuotavan auton jälkien siivous dynolta maksaa 88e/h.
  • Varmista vetävien pyörien kunto ja kiinnitys: Normaali/kova kumiseoksinen kesärengas on paras ja lämpenee vähiten. Renkaiden tulee olla soveltuvia käytettävälle teholle ja nopeuksille. Nastarenkailla ei voida ajaa - poista kaikki nastat. Poista myös kaikki renkaan uriin kertyneet kivet.
  • Varmista, että pakokaasut voidaan johtaa auton ulkopuolella/takaosassa olevaan imuriin. Auton alle päättyvä hukkaportin putki on myös liitettävä poistoimuriin, joten tee tämä jatke valmiiksi jo kotitallissa.
  • Varmista, että tankissa on polttoainetta riittävästi tai varaudu hakemaan sitä lisää. Lähistöllä löytyy 95 ja 98 bensaa, E85 saatavana noin 25 km päässä.
  • Dynolla on tietokone säätöohjelmaa varten, mutta säädettävien ECU:jen ohjelmaversioita on niin monta, että sinun on viisainta ottaa mukaan levy tai muistitikku, jolta toimivat versiot saadaan ladattua, eikä niiden hakemiseen tarvitse hukata dynoaikaa. Tuoreimmat EMtron, Ecumaster, ViPEC/Link ja Autronic-ohjelmistot löytyvät meiltä automaattisesti.
Lisäksi huomioi tarpeittesi mukaan myös seuraavat:
  • Halutessasi nakutusanturia varten lohkosta on hyvä katsoa valmiiksi M10, tai mieluiten M8 kierrereikä, ja puhdistaa kierteet, niin saamme kytkettyä säädön ajaksi nakutusanalysaattorin koneeseen.
  • Tarvittaessa säädössä käytämme dynon erityisen tarkkaa laajakaistalambda seosmittaria, joten siksi aikaa olemassa olevan lambda-anturin voi irrottaa tai käytämme pakoputkessa olevaa rinnakkaista M18x1,5 kierteellä varustettua muhvia. Huomioi, että anturin kärjen on osoitettava alaviistoon ja kiinnityspaikan sijaittava riittävän etäisyyden päästä moottorista. Jos sinulla ei ole anturille paikkaa, voit sellaisen asentaa etukäteen (soita ja tilaa meiltä). Tai halutessasi varaa aika, niin asennetaan sellainen dynotuksen yhteydessä.
  • ...ja sitten penkkiin.

Mittaus/säätötyöt dynolla tehdään aina auton omistajan/haltijan vastuulla. Ehjät vehkeet eivät dynossa hajoa, mutta piilevät viat tulevat mahdollisesti esiin. Vuotavan auton jälkisiivous maksaa 97e/h.

Jos et pääsekkään dynoon suunnitellusti, ilmoita esteestä ajoissa, sillä dynovaraus laskutetaan jälkikäteen kokonaisuudessaan jollet peruuta varaustasi.

  • Alle 24 tuntia ennen varattua aikaa peruutetusta ajasta veloitamme 50% varauksesta.
  • Yli 24 tuntia ja alle 7 vrk ennen varattua aikaa peruutetusta ajasta veloitamme ensimmäisen tunnin taksan.
  • Yli 7 vrk ennen varattua aikaa peruutetusta ajasta peruutus on veloitukseton.

Dynolle tulija; hyvä tietää...

Dynotestaus ja -säätö voi olla toisinaan hauskaa ja palkitsevaa, toisinaan taas haastavaa tai turhauttavaakin. Dynosession ja penkityksen onnistuminen riippuu monista tekijöistä, joita kannattaa varmistella jo ennen kuin tulet dynolle.

Perusteet kuntoon ensin

Varmista, että autosi moottori ja voimansiirto on valmis käytettäväksi ja toimii, ja että niissä ei ole mitään jo tiedettyä vikaa. Keskeneräistä autoa ilman pakoputkia emme voi ajaa, koska pakokaasut on pystyttävä ohjaamaan poistoimurille, jotta dyno-operaattori ei kuole häkään ja muihin kaasuihin. Jonkin yksinkertaisen perusasian sivuuttaminen ennen dynolle tuloa hukkaa vain kallista dynoaikaa: Esim. vialliset tulpanjohdot, nesteitä vuotava moottori/voimansiirto, naputtava nostaja, vuotava kansitiiviste, jatkuvat sytytyskatkokset, vuotava pakoputkisto tms. Eri asia on sitten, jos olet tulossa nimenomaan vianetsinään. Muista, että palavia nesteitä vuotavan laitteen ajo dynolla lopetetaan välittömästi turvallisuussyistä. Mahdollisesti tarvittava jälkipuhdistus veloitetaan sotkun siivoamisen mukaisesti.

Tavallisimmat varaosat mukaan

Kannattaa myös varata mukaan mahdollisesti tarvittavia erikoistyökaluja, joita tarvitaan juuri sinun autosi säädössä tai joidenkin osien kiristelyyn tms. Sarja uusia sytytystulppia on myös hyvä idea. Jos mahdollista, herkistele pakokaasuanalysaattorin anturin käyttöä varten lambda-anturin kiinnitysmuhvi. (Anturi voidaan asentaa myös pakoputken päähän, mutta parempi tulos saadaan pakosarjasta tai kollektorista.)

Lisää tehoa?

Autosi säätöjä testattaessa dynoa käytetään keräämään, tallentamaan ja näyttämään tietoja autosi suorituskyvystä. Se mitä varsinaiset numerot näyttävät, ei ole säädettäessä olennaista. Olennaista on se, minkälainen MUUTOS suorituskykyyn saadaan säätämällä moottorin polttoaineensyöttöä, sytytystä tai muuta parametriä. Jotta voisimme nähdä tällaiset erot, tärkeintä on mittauksien toistettavuus. Siksi meillä on Dyno Dynamics dynamometri. Ketä kiinnostaa saitko jossain muulla dynolla 346 kW ja meillä 364 kW, tai toisin päin? Mikä meitä kiinnostaa, on se, mitä dyno näyttää, kun muutamme vähän polttoaineensyöttöä tai sytytystä. Sinäkään et haluaisi, että seuraava veto dynolla näyttää 256 kW tai 453kW, koska vähäinen muutos ei vaikuta niin paljoa.
Toinen asia on sitten, jos moottorin polttoaineen- tai sytytyksenohjain ei toimi muuttuvissa olosuhteissa toistettavasti. Laitteissa ja niiden toiminnassa on eroja. Siksi moottorinohjausjärjestelmäksi suosittelemamme merkit on: Autronic, Ecumaster, Emtron tai Link/ViPEC. Oman kokemuksemme mukaan ne toimivat upeasti niin ex-Formula 1:n turbo-moottorissa, (Kyllä! Sellainenkin on säädetty dynollamme) kuin tavallisessa vapaastihengittävässä katuautossakin.

Dynolle kannattaa tulla valmistautuneena ja realistisin odotuksin siitä miten moottori antaa tehoa. Pieni muutos kerrallaan oikeat säädöt löytyvät; toisissa helpommin, toisissa vaikeammin!

Tieto on voimaa - ja tässä tapauksessa hevosvoimaa.


Yksi aikanaan maailman nopeimmista Volvoista on säädetty Sporttiauton dynolla. Tästä autosta tullaan toivottavasti kuulemaan lisää, sillä tavoitteet eivät ole vielä täyttyneet...

 

 

Katso myös osa 1 ja osa 3 Youtubessa!