Tämä projekti toteutettiin 2000-luvun alussa.

Suzuki Hayabusa Turbo Autronic SM4

Hayabusan turboahtamisen vaatima lisäpolttoaine on tavallisimmissa muutossarjoissa hoidettu painekoteloon sijoitetuilla lisäsuuttimilla. Lisäsuuttimien alkeellisilla ohjauksilla moottorin käytettävyys ei ole erityisen hyvä, vaikka hyvä huipputeho aikaansaataisiinkin. Tällaisen ongelman pohjalta asensimme suoraan riittävän kokoisia suuttimia ohjaavan Autronic SM4 moottorinohjausyksikön. Autronic ohjaa polttoaineensuihkutuksen lisäksi tässä tapauksessa samalla myös sytytystä, vesisuihkutusta, ahtopainetta, syötönkatkaisua ilman kytkintä vaihdettaessa, vaihto- ja varoitusvaloja ja kierroslukumittaria. Myös muita toimintoja otetaan käyttöön sitä mukaa, kun keksitään mitä haluttaisiin ohjata. (Käyttäjän mielikuvitus on usein rajoitus - ei niinkään ohjainlaite - Autronicin tapauksessa.)

Alkuperäisin anturein

Kaikki moottorin alkuperäiset anturit on käytetty sellaisinaan, joten kytkeminen on sikäli suoraviivaista, kun uusia antureita ei tarvitse rakentaa. Suuttimet vaihdettiin 630 ml/min tuottaviin samalla, kun tehtiin niille uusi isompi läpimittainen polttoainekisko. Autronicin edistyksellisen suutinohjauksen ansiosta Hayabusan 1300cc:n moottori käy kaunista joutokäyntiä pienillä päästöillä reilun kokoisista suuttimista huolimatta. SM4 ohjausyksikkö asennettiin alkuperäiseen paikkaan penkin alle. Sytytysjärjestelmä muutettiin kondensaattorityyppiseksi ja Autronic 500R CDI -yksikkö asennettiin tankin alle moottorin päälle, jolloin 505 voltin ensiöjohtimet saatiin mahdollisimman lyhyiksi. Alkuperäiset puolat antavat nyt monin verroin tehokkaamman kipinän.

Dynolla säätöä

Säädöt ajettiin kohdalleen varsinaisesti autoille tarkoitetulla Dyno Dynamics alustadynollamme, mutta dynon pieni-inertiaiset rullat ja portaattoman kuormituksen mahdollistava pyörrevirtajarru soveltuvat hienosti myös moottoripyörien säätämiseen. Ensivaiheessa huipputehoksi takapyörältä saatiin kahden ja puolensadan hepan verran, jolloin moottori teho on kolmen sadan hepan tuntumassa. Käyttäjän kokemuksen mukaan reilu 230Nm pyörävääntö ja tasaisesti tuleva teho on miellyttävä käyttää, niin rantakaduilla kuin totisessa väännössä. En epäile.

Koostimme lyhyen videopätkän dynosessiosta. Autotune™-automaattisäädön avulla säätötyö helpottuu murto-osaan verrattuna perinteisiin keinoihin. Myös vettä on silloin tällöin lisättävä Aquamist "vesileiliin", koska välijäähdytintä ei käytetä lainkaan. Linkki videoon tässä.

Tässä ei ole alkuunkaan kaikki, mitä tästä hienosta moottorista on saatavissa irti, mutta siitä lisää myöhemmin..

Varttimaililla Alastarossa

Katso video lähtöharjoittelusta.