Subaru Impreza GT, WRX ja STi

Subarun alkuperäinen moottorinohjaus ei ole erityisen sopeutuvainen virittämiseen. Virtaavammalla pakoputkistolla tahtoo ahto karata ja parannetun välijäähdytyksen tuottama potentiaali jää saavuttamatta.

Link/ViPEC ECU:n valikoimista löytyy ongelmaan vaivaton ratkaisu: Plugin ECU. Alkuperäiseen ECU-koteloon vaihdetaan vain piirikortti ja mallista riippuen - asennetaan ilmanlämpöanturi ja kytketään moottoritilasta alipaineletku uudelle ECUlle. Lisäksi ilmamäärämittari poistetaan. Voiko virittäminen olla helpompaa?

ViPEC/Link Plugin ECU löytyy Subarun malleihin vuodesta 1993-2007, (2.0 tai 2.5 koneella, sähkö tai vaijerikaasulla).

Nopeatoimisen Autronicin tai ViPEC:in imulämpöanturin käyttö on suositeltavaa, jolloin ilmamassamittari voidaan ahdistavana komponenttina poistaa imuputkesta.

Tuumasta toimeen!

Hämmästyttävän vakiokuntoinen Impreza GT sai lähtölaukauksen moottorinohjaus-yksikön vaihtoon ilmamäärämittarin rikkoonnuttua.

Uusi piirikortti ECUn koteloon, liittimet kiinni, imusarjanpaineletku moottoritilasta ja vielä imulämpöanturi imusarjaan. Käymään ja kohti dynoa.

Ensimmäisenä dynamometrillä tietysti hienosäädetään normaalit käyttöalueet ja tarkistetaan päivittäinen käytettävyys. Polttoainekartan säätö sujuu Autronicin Autotune tai ViPEC:in Quicktune-automaattisäädöllä nopeimmillaan alle tunnissa. Sytytysennakoiden optimoinnin avulla saavutetaan maksimiteho ja -vääntö.

Runsaan tunnin säädön jälkeen tehtaan 160kW oli noussut eri sataluvuille:

213kW 6500rpm 0.9bar
380Nm 3500rpm 1.2bar

Viereiseltä dynolapulta voit vertailukäyrästä havaita alkuperäisen ilmamäärämittarin ahdistuksen. Poistettu ilmamäärämittari on paras ilmamäärämittari!

Toinen otos:

Toisessa esimerkkiautossamme (myös GT) on välijäähdytin siirretty keulalle, pakoputkisto avarrettu 3"-kokoon ja ahdintakin on hieman käpistelty.

Jälleen avasimme ECUn kotelon, vaihdoimme tilalle Autronicin Plugin ECUn, kliksautimme alkuperäisen liittimen kiinni, liitimme Autronicin ilmanlämpöanturin ja imusarjan paineletkun ja vielä lopuksi käynnistimme auton.

Vakiosta 160 kW moottorista kehkeytyi todellinen voimanpesä, jolla sopii ajella vain suljetuilla alueilla lukemin:

262kW 6500rpm 1,0bar
430Nm 4500rpm 1,2bar

Lisää kuutioita

Subaru kasvatti hyväksi testaamansa moottorin kuutiotilavuutta neljänneksellä mallivuonna 2005, joka toi mukanaan WRX STI malliin 392Nm väännön ja 206kW huipputehon. Laaja vääntöalue on osaksi STI-mallin portaattomasti säätyvien nokka-akselien ansiota. Tässä kaksi aivan erilaista esimerkkiä, kutsutaan niitä kuvaavilla nimillä; "vääntöville" ja "tehotuomo".

"Vääntövillen" ahdin on juuri ja juuri riittävän kokoinen tuottamaan haluttu huipputeho. Ahdin herää alhaalta ja tuottaa hyvän vääntöalueen lukemin:

580Nm 2700rpm
247Kw 5700rpm

"Tehotuomon" ahdin on isokokoinen ja resursseja on vielä runsaasti jäljellä. Moottori syttyy vähän myöhemmin, mutta repii sitäkin kiukkuisemmin lukemin:

450Nm 6000rpm
310Kw 6800rpm

Vanhempia 2 litraisia malleja on ollut suosittua päivittää suuremmalla 2.5 litraisella moottorilla.