BMW 325 E36 virittäminen on hauskaa ja hyvin palkitsevaa, kun vakiosta moottoristakin voi ahtamalla vaivatta puristaa yli 500 heppaa. Kerromme tässä muutamia huomionarvoisia seikkoja ja vinkkejä tehon lisämiseen ryhdyttäessä.

BMW 325 E36 M50TUB25 +500hv

Stage 1 viritystaso

Perusvirityspalikkana voidaan tässäkin tapauksessa pitää helpposäätöistä moottorinohjainlaitetta, joka mahdollistaa virittelyn eri vaiheissa säätämisen kuhunkin osakokonaisuuteen sopivaksi. Muutoksistahan on iloa vasta, kun paras teho saadaan houkuteltua ulos moottorista. Me täällä Sporttiautossa olemme mukavuudenhaluisia ja pyrimme, että virittäminen sujuu mahdollisimman nopeasti ja tuskattomasti asentamisen kannalta, kuin myös dynolla säätämisen osalta. ViPEC Plugin ECUIsona apuna tähän on alkuperäisen ECU:n suoraan korvaavasta ViPEC Plugin ECU:sta. Uusi ECU sopii suoraan alkuperäiseen pistokkeeseen ja johtosarjaan, joten asennus ei juuri helpompi voisi olla. Laite tunnistaa ahtopaineen aina 3 bar:iin asti sisäisellä MAP-anturilla, joten alkuperäistä ilmamäärämittaria ei enää tarvita imuputken tukkeena. (Tätä nykyä valmistaja on muuttanut ViPEC Plugin ECU:n tuotenimen E36 BMW:n osalta Link Plugin ECU:ksi.)

Ahtimeksi voi valita markkinoilla tarjolla olevasta laajasta valikoimasta turbon. Tai, jos ei halua turboviivettä, niin sitten mekaanisen Procharger sentrifugiahtimen. Procharger on tarvittaessa helpompi ja nopeampi poistaa käytöstä ja sopivia ahdinkokoja löytyy kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Ensi vaiheessa myös suuttimet ja polttoainepumppu on vaihdettava suurempiin - ja suositeltavaa on hankkia kerralle niin suurituottoiset osat, ettei niitä heti tarvitse vaihtaa suurempiin.

Näitä kaikkia löytyi kätevästi Sporttiauto valikoimasta.

Polttoaineeksi ei kannata käytännössä muuta ajatella kuin 106-oktaanista E85 korkeaseosetanolia. Siitä harvinaista ainetta, että se on hyvää, halpaa ja peräti ympäristöystävällistä! Kaikkea tätä yhtäaikaa!

Stage 2 viritystaso

Kakkosvaiheen ostoslistalla on kovia ahtopaineita kestävä Cooper Ring-tyyppinen Athena kansitiiviste, jossa paineen pitää sylinterissä rosterinen kynsitiivisterengas palotilan ympärillä. Tämä tiiviste ei vaadi mitään erikoisia koneistuksia kanteen tai lohkoon ja on uudelleen käytettävissä. Kannen paikoillaan pysymisen varmistaa vielä ARP:n pinnapultit.

Stage n+1 viritystaso

Sytytyslaitteita ei tarvitse vaihtaa kovin pienillä - alle 1 bar ahtopaineilla, mutta CDI-sytytyslaitteesta alkaa olla etua reilun kilon paineilla. M&W Ignitions valmistaa tarkoitukseen sopivaa kuusi-kanavaista laitetta, jolla rikaskin seos syttyy isommallakin paineella. Moottorin sisäisiä osia on tarvetta alkaa parannella vasta 500 hepan jälkeen. Sporttiautosta löytyy myös tähän tarvittavat osat. Vilkaise myös verkkokauppaa BMW:n kohdalta.

Video esimerkkiprojektista Sporttiauton dynolla