Toyota Celica GT4 ST185

Toyotan suosittu - rallipoluiltakin tuttu- GT4 Celica omaa mukavasti virityspotentiaalia. Alkuperäinen moottorin-ohjausyksikkö ei tosin pysty ruokkimaan moottoria tehokkaimmalla tavalla, vaan ahtoa nostettaessa seos menee rutkasti paksulle ja terävyys koneesta katoaa. GT4 Celicoita on käsissämme ollut useita ja niihin on tehty erilaisia muutoksia moottoreihin ja oheislaitteisiin.

Autronic SM4 ECUn asennus

Tässä vuosia sitten toteuteussa projektissa alkuperäisen ohjainlaitteen ongelmista päästiin eroon asentamalla tilalle Autronic SM4 ECU.

Sovitusjohtosarjaa käyttämällä - suoraan alkuperäisiin pistokkeisiin - kaikki alkuperäiset asentoanturit ja toimilaitteet käytetään sellaisenaan lukuunottamatta ahdistavaa ilmamääräanturia koteloineen. Imusarjaan kierrettiin kiinni Autronicin nopeatoiminen imulämpöanturi. Lämpöanturin johtimina käytettiin tarpeettomaksi jääneitä ilmamäärämittarin johtoja. Lisäksi moottoritilasta vietiin imusarjanpainetieto letkulla Autronicille.

Uusi moottorinohjausyksikkö sijoitettiin keskikonsoliin alkuperäisen ECUn sijoille. Keskikonsolista ohjelmointikaapeli on jatkossa helposti saatavilla. Alkuperäistä ECUa ei tarvita, joten sen voi nostaa hyllyyn.

Link / ViPEC Plugin ECUn asennus

Toinen helpompi vaihtoehto alkuperäisen ohjainlaitteen korvaamiseen säädettävällä on asentaa Link plugin ECU. Tällöin alkuperäisen ohjainlaitteen kotelon sisällä oleva piirilevy korvataan uudella Link/ViPECin piirilevyllä. Tällaisen merkki- ja mallikohtaisen ECU:n asentaminen on nopeaa ja helppoa, kun vanha ruuvataan irti ja uusi tilalle -vieläpä samoilla ruuveilla- ja kansi kiinni, niin asennus on valmis. Kytkeminen onnistuu suoraan alkuperäisiin liittimiin ja johtosarjaan. Ilmamäärämittari poistetaan ja asennus täydennetään Link/ViPECin imuilmanlämpöanturilla. ECU:ssa on valmiina peruskartta, jota voidaan käyttää lähtökohtana pidemmällekin viritetynkin moottorin säätämisessä. Säätö onnistuu kytkemällä ECU mukana toimitettavalla USB-kaapelilla PC-tietokoneeseen. Vastaavia ECUja olemme asentaneet myös samalla 3S-GTE-moottorilla varustettuihin Toyota MR2:iin.

Suorasytytys neljällä erillisellä puolalla

Sytytysjärjestelmää parannettiin korvaamalla yhdellä puolalla ja virranjakajalla toiminut systeemi nelipuolaiseksi suorasytytysjärjestelmäksi. (Tämä onnistuu Autronic SM3/SM4:lla tai Link ja ViPEC Plugin ECUlla, sillä näissä on vähintään neljä sytytyskanavaa.) Kipinöitä tulee siis ainoastaan sytytystulpissa, eikä jakajan sisällä pyörijän ja kannen välissä. Myös kipinäenergia saadaan tällä järjestelmällä suuremmaksi kuin alunperin ja korkeajännitetuplanjohdoista päästään eroon kokonaan. Usein tällainen ratkaisu tulee myös edullisemmaksi, kun tulpanhattupuolassa on pääteastekin samassa yksikössä. Suurempaa kipinätehoa tarvitaan, kun ahtopainetta nostetaan ja rikas seos on saatava syttymään varmasti.

Klikkaa viereistä kuvaa suuremmaksi->

Reilusti lisää vääntöä

Vakiolla pakoputkiston alkuosalla varustetussa esimerkkiautossamme huipputeho rajoittui kahden ja puolensadan hepan tuntumaan, mutta vääntöä tuli lisää sadan newtonmetrin verran. Suuttimien tuotto alkaa olla tässä vaiheessa käytetty ja alkuperäisten sivusyöttöisten suuttimen korvaaminen jollakin muulla alkaa hiipiä mieleen.


 


 


 


 

Suutinkiskon vaihto

Suutinkiskon vaihto on edessä, kun tarvitaan kiskolta tasaista polttoaineen jakelua ja riittävyyttä jokaiselle suuttimelle - erityisesti, kun käytetään suurempia tuottoisia suuttimia. Alkuperäisen kiskon pieni läpiporaus (n. 6mm) rajoittaa tosiaan suuttimille tulevan polttoaineen tasaista virtausta. Tähän ongelmaan olemme tehneet ratkaisuksi kokonaan uuden bensakiskon. Tämän kiskon avulla pystytään myös käyttämään paljon yleisempiä ja helpommin saatavissa olevia nykyaikaisia herkästi toimivia 14mm o-renkailla varustettuja suuttimia.

Uusi rosterinen versio! Kisko on ruostumatonta terästä ja soveltuu siten myös E85 korkeaseosetanolipolttoaineen kanssa käytettäväksi ilman alumiinikiskojen korroosio-ongelmia. Kiskon sisähalkaisija n. 18mm, joten kiskon tilavuus itsessään tasaa paineenvaihteluita ja yksittäinen sylinteri ei kärsi polttoainepulasta pienempiin kiskoihin verrattuna. Tämä korostuu entisestään suurituottoisten suuttimien kanssa.

Sarjan mukana kaikki tarvittavat osat ja tarvikkeet alkuperäisen kiskon korvaamiseen ja 14mm:n O-renkailla varustettujen 75mm pitkien suuttimien asentamiseen. Alkuperäinen paineensäädin sopii edelleen.

Suutinkiskosarja löytyy Sporttiauton nettikaupasta. Valikoimissa mallit ST185 ja ST205 Celica-tyyppeihin.