Palvelut

Vuodesta 1992

Sporttiauto on kahdessakymmenessä vuodessa kehittynyt vaatimattomasta autotalliverstaasta valtakunnan eturivin dynosäätö- ja autonrakennuspalveluja tarjoavaksi virityspajaksi.

Nettisivuillemme tullaan jatkossakin kertomaan tietoja ja yksityiskohtia uutuustuotteista, palveluista ja tapahtumista, sekä projekteistamme.

Puhelimeen vastaaminen ei muiden töiden takia ole jatkuvasti mahdollista, mutta normaalit osatilaukset ja tiedustelut dynoajoista hoituvat kätevästi sähköpostilla. Muista kertoa viestissäsi mahdollisimman tarkat tiedot autostasi ja toivomuksesi, milloin haluaisit dynolle tulla.

Toimitilamme sijaitsevat Turun lähellä valtatie 9:n välittömässä läheisyydessä Kyrön keskustan risteyksen tuntumassa. Ajoaika Turun ohitustieltä noin 22 minuuttia.

 

Kaikkiin myymiimme varaosiin, viritysosiin, tarvikkeisiin ja varusteisiin tarjoamme asiantuntevan asennuspalvelun.

Moottorin säädöt ja mittaukset

Moottorin säätö tehodynamometrillä on yksi päätoimistamme. Halvimmat hevoset moottorista löytyvätkin useimmiten säätämällä 2- tai 4-vetoautoille soveltuvalla Dyno Dynamics alustadynamometrilla. Tämä tehodyno on meillä järjestyksessään toinen dynamometri, joka korvasi aiemman 2-vetoisille tarkoitetun Hoffman'in. Vuonna 2018 Dyno Dynamics päivitettiin uuteen versioon: A2W v2 ja tiedokeruukanavien määrä monikertaistui, samalla kun tiedot ECU:ista saadaan CAN-väylää pitkin.

Suoritamme myös muutokatsastusta varten tarvittavia päästö- ja tehonmittauksia, ja kirjoitamme näistä tarvittavat todistukset.

Olemme myös Traficomin listalla bensiinikäyttöisten autojen pakokaasumittauksien tekemiseen.

Monipuolinen virityspaja

Laajemmat moottorinvirityskokonaisuudet kuuluvat normaaliin toimenkuvaamme. Esimerkiksi remmiahdin- ja/tai moottorinohjauspaketin suunnittelu/asennus/säätö.

Säädämme erityisesti Autronic, Ecumaster, EMtron, Link ja ViPEC moottorinohjauslaitteita, mutta myös muita kuten esimerkiksi: Haltech, Megasquirt (Vems), Motec. Joitakin laitteita emme säädä lainkaan, kuten esim: MaxxECU, Hestec ja Tatech. Autronicin ja ViPEC/Linkin ja Ecumasterin säätäminen tulee muita huomattavasti halvemmaksi, koska ne ovat nopeampia säädettäviä monien säätämistä helpottavien ominaisuuksiensa ansiosta.

Suunnittelemme, valmistamme ja asennamme myös välijäähdyttimet, ahtoputkistot, pakosarjat ja -putkistot, sekä teemme alumiinille ja rosterille tarvittavat TIG- ja MIG-hitsaukset. Monenlaiset erikoisosat syntyvät sorvin lisäksi uudella 2018 hankitulla manuaalikäyttöisellä metallijyrsinkoneella.
Uutta: Moottorien tasapainotukset ja osien ultraäänipuhdistukset, sekä suutintestaukset

Teemme mm. moottorien kampiakselien tasapainoituksia yhdellä alan tarkimmalla laitteella: Jopa 0,1 gramman tarkkuudella. Meillä onnistuu myös muiden akselien, koneenosien ja joidenkin kardaanien tasapainoitus.

Teemme myös osien puhdistusta ultraäänellä tai suihkupuhalluskaapissa soodalla (natriumbikarbonaatilla) ja lasikuulalla / alumiinisilikaatilla.

Testaamme polttoainesuuttimien tuotot ja toiminnan sekä puhdistamme ne ultraäänellä.

EFI-kurssi

Koulutamme käyttäjiä moottorinohjausten säätöön järjestämällä yksityisopetusta ja kursseja. Oman tieto-taitomme pidämme ajan tasalla säännöllisillä koulutuksilla eri puolilla maailmaa.

Kit car -rakennussarja-autojen kokoopanoa

Kit car -rakennussarja-autoja olemme rakentaneet jo 90-luvun alusta asti ja niitä pystytään jossain määrin rakentamaan edelleen. Lähes viisikymmentä Cobra -replika rakennussarjaa on kulkenut käsiemme kautta aikojen kuluessa ja myös V8-moottorisena sellainen on asiakkaan tilauksesta toteutettu.


Mistä moottorin virityksessä on kyse?

Meiltä kysytään usein: "Miten sitä tehoa saadaan lisää?" Yksinkertaisimmillaan perusperiaate on saada moottoriin enemmän ilmaa, jotta voidaan polttaa enemmän polttoainetta ja tätä kautta saada enemmän tehoa. Ei sen kummempaa!

Mutta yksityiskohtaisemmin niitä eroja sitten tapauskohtaisesti alkaakin löytyä. Tässä yksinkertainen epätieteellinen virityskaava:

P = ?  +  !

jossa:

P = Luotettavaa moottoritehoa (P)  
? = Taitoa/tietoa
! = Välineitä

Mutta myös: P = f(€)

Eli, teho on myös rahan funktio. Rahalla (€) voi ostaa taitoa ja tietoa, tai jonkun taidolla ja tiedolla tekemiä virityspalikoita.

Lukemattomien virittelyprojektien kokemuksella kadulle ja kilpakäyttöön voimme sanoa, mitä onnistuneeseen lopputulokseen vaaditaan:

  • Riittävän monipuolinen vapaasti säädettävä moottorinohjainlaite (ECU) on ensimmäinen ja tärkein viritysosa.

(Täysin vakioihin autoihin maltillisella tehotarpeella voi soveltua alkuperäisen laitteen uudelleenohjelmointi, joita meillä myös tehdään.) Vapaasti säädettävä ohjainlaite toimii myös nykyisessä kokoonpanossasi ja siinä on oltava riittävästi toimintoja ja ominaisuuksia moottorisi mahdollisen jatkokehittelyn varalle. Säädettävä ECU on tärkein ja ensimmäinen virityspalikka siksi, että voit näin hyödyntää maksiimiinsa kulloisenkin moottorisi virityspotentiaalin pelkästään säätämällä - ilman muita lisähankintoja. Luotettava ja tehokkasti toimiva ohjelmoitava ECU on tärkein lenkki moottorisi koossa pitämiseen, ja erityisen totta se on, mitä korkeammasta viritysasteesta puhutaan. Monia markkinoilla tarjolla olevia ohjainlaitteita emme laittaisi edes muutaman satasen peltoautoon, puhumattakaan vaalimaamme harraste- tai kilpa-autoon. Dynolla säätäessämme olemme todella nähneet monenlaisia ratkaisuja. Niiden perusteella käsityksemme ovat vahvistuneet ja valikoimaamme ovat seuloutuneet toiminnallisesti parhaat vaihtoehdot. Valitsemamme laitteet ovat osoittaneet kykynsä kotimaassa monilla mestaruuksilla ja ennätyksillä. Kollegat ympäri maailmaa voivat vahvistaa näitä kokemuksia. Dynosäätöajan myynnin kannalta monet muun merkkiset ohjainlaitteet ovat tuottoisampia liiketoiminnan kannalta - ja säädämme niitä oikein mielellämme - mutta ne tulevat kalliimmiksi asiakkaalle huomattavasti hitaamman säädettävyytensä takia.

 

  • Perusmoottori ja sen varusteet on rakennettava tehoa vastaavaksi.

Ylimitoittaminen voi olla kallista, mutta alimitoittaminen tulee varmasti kalliimmaksi, sillä esimerkiksi katkennut kiertokanki rikkoo muita osia mennessään. Tämä ei tarkoita, että jokaiseen moottoriin pitäisi viritettäessä kiertokanget vaihtaa. Halvimmaksi tulee hankkia sopivat/riittävät osat kerralla. Ja tässä astuu mukaan kokemus kustakin moottorityypistä. Kaikkien moottorien asiantuntijaa ei ole syntynytkään, mutta löydämme verkostostamme ensikäden kokemuksia ja tietoa lukuisista moottorityypeistä omien käytännön kokemuksiemme lisäksi. Hyvä esimerkki kahteen kertaan hankittavista osista on polttoainesuuttimet. Mikään ei harmita niin paljoa, kun että juuri hankittujen suuttimien todetaan dynolla jäävän tuotoltaan pieniksi ja ahdin vielä tuottaisi hyvin ilmaa, mutta ahto on rajattava alas polttoainepulan takia. Suuremmat suuttimet eivät maksa juuri enempää kuin pienemmät. Tarvittava tuotto on laskettavissa etukäteen tehoa vastaavaksi. Myymme osat mielellämme kahteen kertaan. Mutta olet iloisempi, kun kerta riittää ja se on meille tärkeää. Ja ei tarvitse ujostella jopa 2000ml/min tuottavia suuttimiakaan. Kelpo ohjainlaitteella myös joutokäynti onnistuu niillä säätää kohdalleen.

Valitse tavoitteisiin riittävän ja sopivan kokoinen ahdin. Iso turbo tuo aina viivettä ja pienellä ei välttämättä tule tarpeeksi huipputehoa. Valikoimistamme löytyvä hihnavetoinen Procharger-keskipakoahdin vetää aina ilman viivettä, ja on jossain tapauksissa helpompi saada sopimaan konehuoneeseen. Tai, jos olet pakotettu käyttämään vapaastihengittävää moottoria, niin on keskityttävä erityisellä huolellisuudella moottorin esteettömään kaasujen vaihtoon. Tähän sisältyy imu- ja  pakoputkiston  ja -sarjan lisäksi nokka-akselin ja sylinterinkannen valinta käyttötarkoitusta vastaaviksi.
Emme tee kaikkia moottorinvirittämisen osa-alueita itse, mutta käyttämämme alihankkijat ovat alansa asiantuntijoita ja toisaalta me toimimme alihankkijoina muille alan toimijoille.

Jos virittelyasiat vielä askarruttavat, ota yhteyttä, niin suunnitellaan sinulle tarkoituksenmukaisin ratkaisu!