Teknistä ylivoimaa Driftingiin-Sporttiautosta

Tapio Murtoo: Nissan Skyline R33
6.0 LS2, Procharger P-1SC ahdin, Autronic SM4 ECU
Kausi 2010

Kauden 2009 FPDA:n sarjamestari Tapio Murtoo ajoi Driftingissä pudotuskaavion voittoon erittäin kovatasoisessa kilpailussa lauantaina 15.5.2010 Motoparkissa. Amerikasta kotimaan sarjaan palanneet kovan ennakkosuosikin maineen keränneet kuljettajatkaan eivät pystyneet päihittämään Murtoota. Joku jopa sananmukaisesti savustettiin ulos radalta, kun rengassavu teki perässä seuraamisen mahdottomaksi.

Autronic-moottorinohjaus, Procharger-ahdin ja Sporttiauton dynolla tehdyt moottorin säädöt mahdollistivat Tapio Murtoon voiton FPDA:n kauden ensimmäisessä kilpailussa.

Ota yhteyttä Sporttiautoon, jos haluat hyödyntää samaa teknistä ylivoimaa, kuin Tapio Murtoo!

Kausi 2009

Vihreäksi värin vaihtanut auto ajoi Drift Team Tyrwää-nimen alla.

2009 Finnish Pro Drift Association -sarjamestaruus heltisi kirkkaasti Tapio Murtoolle.

Kausi 2008

Finnish Drift Open sarjassa kaudella 2007 hienosti ajaneen Tapio Murtoon ensimmäinen Nissan Skyline varustettiin Autronicin uudella Plug-In ECUlla. Myös Tapion toinen vastaava Skyline ohjattiin Autronic ECUlla.

Vääntöä LS2 V8:lla

Kaudelle 2008 Tapio Murtoo pääsi ajamaan hieman myöhässä, mutta autoon onkin tehty todella paljon muutoksia verrattuna viime kauteen! Moottoriksi vaihdettiin GM:n 6 litrainen alumiininen LS2 V8, jonka perässä on käsivalintainen kuusivaihteinen Tremec T-56. Moottoriin tehtäviä muutoksia silmälläpitäen alkuperäinen ohjainlaite korvattiin Autronic SM4:lla, joka lukee alkuperäisiä asentotunnistimia nokka- ja kampiakselilla ja ohjaa kahdeksaa alkuperäistä erillistä puolaa ja suuttimia. Ohjaus ja pyörien kääntyminen vaati uuden huomattavasti leveämmän moottorin takia melkoisesti töitä, mutta nyt ohjauskulmaa saadaan todella reilusti. Ensimmäiset kisat ajettiin vapaastihengittävänä, varsinaisesti voimasta ei ole ollut vielä pulaa. Auto on jaksanut vetää liipissä hienosti nelosvaihteellakin. Vaikka alkukauteen on mahtunut muutamia yllättäviä takaiskuja, mm. Artukaisten kisan aattona dynossa pettänyt kardaani rikkoi vaihteiston ja nuijji pakoputkistoa ja auton pohjaa ennenkuin autolla oli ajettu metriäkään kisaa! Korvaava vaihteisto löytyi Viperistä, uusi kardaani tehtiin vahvemmaksi ja asennettiin kardaanisilmukat.

Ylipainetta sylintereihin

Vaikka voimasta ei ole pulaa ollutkaan, on sitä kuitenkin hyvä olla riittävästi - vaikka vain reservissä! Kun Procharger P-1SC keskipakoahdin on asennettu paikoilleen, tiedossa on runsaasti lisää rengassavua! Skylinen tilava konehuonekin alkaa tulla ahtaaksi, kun alkuperäisen suoran kutosen tilalle ängetään ensin 6 litrainen V8 ja sen kupeeseen vielä Prochargerin mekaaninen keskipakoahdin. Lähtökohtana käytettiin Prochargerin valmistamaa Pontiac GTO:hon tarkoitettua ahdinsarjaa. Ahdinta käytetään suhteellisen pienillä ahtopaineilla, johtuen moottorin yli 10:1 puristussuhteesta. Tehokas Prochargerin ahtoilmanjäähdytin keulalla varmistaa lisäksi, että sytytysennakoita ei tarvitse säätää myöhäisemmäksi juurikaan alkuperäisistä arvoista. Suuttimet on vaihdettu riittävän suuriksi, sillä alkuperäiset riittivät hädintuskin alkuperäisessä kokoonpanossa.

Kylmempää ahtoilmaa

Aquamist vesisuihkutuksesta on hyötyä erityisesti driftingissä, jossa ilma ei aina virtaa välijäähdyttimen läpi kahva edellä ajettaessa. Aquamist pumppaa moottoriin menevään ilmavirtaan - heti välijäähdyttimen jälkeen - 10 barin paineella erittäin hienojakoista vesisumua. Veden höyrystyminen imusarjassa ja palotilassa sitoo suuren määrän lämpöenergiaa ja jäähdyttää ahtoilmaa tehokkaasti. Tapio Murtoon Skylinessä Aquamist vesisuihkutusta ohjataan Autronic SM4 moottorinohjainlaitteella, imulämpötilan, kaasun asennon, auton nopeuden ja ahtopaineen mukaan automaattisesti. Vettä suihkutetaan noin 10-25% polttoaineen määrästä. Tarvittaessa veden seassa voidaan käyttää 50% metanolia nakutuskestävyyttä lisäämässä.

Tarvitanko pian jo siipeä taakse, jotta takarenkaille saadaan pitkissä nopeissa liipeissä riittävästi pitoa...

Pultaa kiinni 200 hevosvoimaa ja 200 Nm pikkupaineilla

Ensimmäisenä kilpailuviikonloppuna realiteetti oli, että parilla sadalla hepalla alkuperäisestä noussut tehoa alkaa vaatia myös moottorinveden jäähdytykseltä enemmän. Jäähdytyspuhaltimien saralla on vielä tehtävä paranteluja. Tulos dynolta osoitti, että renkaat saa radalla vaivattomimmin savuamaan yksinkertaisesti kaasua painamalla. Ohessa dynokäyrä nelosvaihteella ennen ja jälkeen Procharger ahdinasennuksen.

Tule varikolle katsomaan ja kysymään lisää auton teknisistä yksityiskohdista.