Säädöt ja mittaukset 4-veto tehodynolla

Mitä tehodynolla tehdään?

Tehodyno, tehodynamometri, dyno, tehopenkki, jarrupenkki - Muun muassa näillä nimillä kutsutaan laitetta, jolla autojen ja moottoripyörien tehonmittaus ja säätö tai penkitys suoritetaan. Käyttämämme 4-veto Dyno Dynamics alustadynamometri mittaa tehon vetäviltä pyöriltä erittäin tarkkojen anturien avulla. Dyno Dynamics dynossa voidaan kuormittaa moottoria halutulla tavalla kaikkien kuormitusalueiden säätöjä haettaessa. Teholukema on koko ajan luettavissa näytöltä seosarvojen ja kierrosluvun tavoin, joten säätö todellakin on reaaliaikaista. Tarvittaessa saadaan tuloste paperille vaikka katsastusta varten.

Säätämällä tehoa 0 - 2500 hv

Varmista, että tekemäsi viritys on onnistunut ja säädöt ovat kohdallaan. Moottorissasi saattaa uinua tehopotentiaalia tai väärien seosten aiheuttama konerikon uhka. Molemmat selviävät dynamometrillä tehtävällä tehoanalyysillä.

Säädämme ja mittaamme 2- ja 4-vetoiset katu- ja kilpa-autot, moottoripyörät, mönkijät sekä muut ajoneuvot pyörrevirtajarrulla varustetulla Dyno Dynamics alustadynamometrillä.

Miksi tulla Sporttiauton 2018 uudistetulle dynolle?

Sporttiauton Dyno Dynamics dynamometri on nimenomaan moottorien säätöön tarkoitettu ja jatkuvalla tehon mittauksella varustettu dynamometri. Dyno Dynamicsin valmistamia dynoja pidetään edistyksellisimpinä, mitä on saatavana missään maailmassa. Dynon erityisen kevyet rullat mahdollistavat todella tarkan säädön, koska rullien massa ei pyöritä moottoria vauhtipyörän tavoin, kuten inertiatyyppisessä dynossa. Toisaalta kuormaa saadaan koko ajan säädettyä pyörrevirtajarrun avulla portaattomasti, kun tavallisessa inertiadynossa on vain yksi vakio kuorma. Rihlatut rullien pinnat mahdollistavat jopa yli 2000 hv:n tehon mittauksen ilman luistoa! Dynon ohjaimella valitaan haluttu kierrosluku tai nopeus ja dynon tietokoneohjattu kuormituksenohjaus pitää valitun nopeuden vakiona moottorin tehosta tai kaasun asennosta riippumatta. Pyörrevirtajarrun kuormituksenohjaus toimii hydraulisia nopeammin ja nopea reagointi onkin edellytys nykyaikaisten moottorinohjausten säätöön. Vastaavasti vanhanaikaisempien kaasutin- ja virranjakajamoottorien säätöjen löytäminen helpottuu. Dynon mittauselektroniikka on täysin tietokoneistettu ja varustettu tiedonkeruulla, sekä mahdollistaa ECU:n kytkemiseen CAN-väylän kautta dynoon. Myös OBD2-portti käy.Tallennettavissa mm.: teho, vääntömomentti, nopeus, moottorin kierrosluku, imusarjan paine, lambda-arvo, sekä lukuisat vapaasti määritettävät muut analogia kanavat, ja kaikki ECU:n CAN-väylän sekä OBD2-portin tarjoamat tiedot. Näitä arvoja voidaan myös myöhemmin tarkastella käyrinä tai lukuarvoina.

Autronic, Emtron, Ecumaster, Link ja ViPEC moottorinohjausjärjestelmät ja analysaattorit

Dyno Dynamics toimittaa dynamometreissään vakiovarusteena pakokaasumittaukseen Autronicin valmistaman analysaattorin. Analysaattori voidaan myös kytkeä suoraan Autronic tai ViPEC moottorinohjausjärjestelmään ja käyttää silloin Autotune™- tai Quicktune- automaattisäätöä. Autotune™:n tai Quicktunen avulla säätöön tarvittava aika lyhenee murto-osaan, ja tarkkuus lisääntyy huomattavasti verrattuna perinteisiin manuaalisiin yritys/erehdys menetelmiin.

Useimmat ECU:t voidaan kytkeä CAN-väylän kautta dynamometriin ja nopeuttaa säätöä entisestään. Myös OBD2-datasiirto on tuettu.

Pakokaasu- ja tehonmittauksesta on saatavissa tuloste esim. katsastusta varten.

Mestarien moottorit on säädetty Sporttiauton dynolla

-Vesa Ruhanen voitti 2010 Suomen mestaruuden ViPEC Kawasakillaan Drag Racingissa Pro Street Bike -ryhmässä ajaen myös uuden pohjoismaiden ennätysajan. Super Street Bike -ryhmässä heltisi Suomen mestaruus vuonna 2012.
-Kimmo Joutvuo voitti Formula 3:n Suomen mestaruuden 2009 Honda Mugen moottorisella Dallara F396 autollaan.
-Tommi Kotilainen voitti Tractor Pulling Modified Mini 950kg-luokassa Suomen mestaruussarjassa hopeaa 2009 ja kultaa 2010. 
-Tapio Murtoo voitti FPDA Drifting sarjan mestaruuden vuosina 2009 ja 2010 Prochargerilla ahdetulla LS2-koneisella Skylinellä. Suomen mestaruus heltisi 2011 ja samalla autolla on vuonna 2012 katkematon Suomenmestaruusputki. Autronic ja Procharger määrää vauhdin!


Tarkkuus riittää vaikka polkupyörällä tehtyyn tehonmittausvetoon

Jokainen polkaisu vanhalla kymmenvaihteisella Terässiipi 10 retkipyörällä näkyy käyrillä. Veto on ajettu vitosvaihteella ja kuski oli aivan puhki tämän lyhyen puristuksen tuloksena, vaikka huippunopeus ei ollut kuin 20 km/h. (Kuvaajana katkoviivalla kilowatit ja sekunnit yhtenäisellä viivalla. Ja nämä siis vetopyörätehoja.)

Pito riittää myös tehokkaille autoille

Dyno Dynamicsin rullien rihlattu pinta mahdollistaa myös suhteellisen tehokkaiden autojen mittauksen. Esimerkissä Autronic ECU:lla varustettu mekaanisesti ahdettu Dodge Viper mitattuna säätösession päätteeksi. Auto oli varustettu alkuperäisillä tavallisilla katurenkaillaan.

Miten se mitattiin?

-Tehonmittaus tapahtuu valitsemalla sopiva vaihde, kun moottori käy haluttua aloituskierroslukua (alla esimerkissä noin 1000 rpm) kytketään dynon kuormitus päälle ja painetaan kaasu pohjaan.
-Dyno pitää moottorin kierrokset paikoillaan ja tässä tapauksessa tuossa lähtötilanteessa jarruttaa koneen tuottamaa 750Nm vääntöä.
-Tehokäyrä alkaa piirtyä näytölle dynon käyttäjän antaessa dynolle käskyn löysätä kuormaa, jotta moottorin kierrokset voisivat nousta.
-Mittaus päättyy, kun halutuilla maksimikierroksilla dynon käyttäjä nostaa jalan kaasulta ja vapauttaa dynon kuormituksen.
-Huipputeho: 687,3kW (n. 935hv) ja huippuvääntö: 1140Nm (laskennallinen moottoriteho DD ShootOut-asetuksilla).