Ajankohtaista:

Säädettäviä moottorinohjainlaitteita on tänä päivänä tarjolla laaja joukko, ja laitteiden eroista on vaikea päästä perille. Tästä syystä haluamme helpottaa valinnan tuskaa ja jatkamme vuosia sitten aloittamallamme kurssitarjonnalla. Järjestämme ViPEC /Link, Ecumaster EMU ja Autronic-moottorinohjainlaitteiden perusteisiin pureutuvia kursseja. Aiemmat kurssit ovat olleet suosittuja, joten tälläkin kertaa kannattaa varata paikka heti.

Sporttiauton ViPEC / Link  ECU-kurssi
Sporttiauton ViPEC / Link ECU-kurssi keskittyy ViPEC- ja Link -moottorinohjainlaitteiden käyttöönottoon ja säätöohjelman käytön perusteisiin.
Sporttiauton Ecumaster EMU-kurssi

Sporttiauton Ecumaster EMU-kurssi keskittyy EMU moottorinohjainlaitteen käyttöönottoon ja säätöohjelman käytön perusteisiin.

Sporttiauton EFI-kurssi

Perusteet moottorin säätämiseen parhaaseen suorituskykyyn ohjelmoitavalla moottorinohjausjärjestelmällä

Jos sinua kiinnostaa, mitä AFR tai MAP tarkoittaa, ja millä AFR:llä tai sytytysennakolla saadaan paras teho ja miten se tehdään? Säädät sitten Autronicia tai vaikka megasquirttia - tämä kurssi on tarkoitettu juuri sinulle!

Moottorien säätäminen on usein monenlaisten huhujen ja tarinoiden varassa, ja kun oikeaa tietoa on vaikea löytää, todettiin tällaisen kurssin tarpeellisuus autoja virittelevälle harrastelijalle. Vastaavat kurssit ovat harvinaisia maailmallakin, mutta Sporttiauto kulkee myös tässä asiassa edellä tarjoten kurssia moottorin säätämisestä Suomessa.

Lue mitä Spinneri-lehti (1/2007) kirjoittaa Sporttiauton EFI-kurssista.

Sporttiauton koko päivän EFI-kurssi koostuu luennoista ja keskusteluista päättyen tehodynamometrillä suoritettavaan säätödemonstraatioon.

Oppaana moottorinohjauksen saloihin toimii Sporttiauton omistaja ja moottoreiden säätäjä, Janne Niemi.

Päivän aluksi käydään läpi yleissilmäys elektronisen moottorinohjaukseen liittyviin perustoimintoihin ja teoriaan.

Jokaiseen elektronisessa moottorinohjausjärjestelmässä käytettävään anturiin ja käyttölaiteeseen sekä niiden toimintaan perehdytään perusteellisesti.

Mitä tarkoittaa AFR, MAP, TPS, EGT, IAT, PWM, DC?

Aihealueet käydään läpi keskustellen ja kysymyksiä esittäen siten, että kaikki kurssilaiset ymmärtävät käsitellyt asiat ennenkuin edetään seuraavaan aiheeseen. Kurssilla ei tarvitse olla "tuppisuuna", aiheeseen liittyvät omat kysymykset ovat suotavia. (Vaikka elektronisista moottorinohjausjärjestelmistä käytetään EFI-lyhennettä (EFI =Electronic Fuel Injection) siihen kuuluu myös moottorin sytytyksen ohjaus.)

Kun koko EFI-järjestelmä ja sen komponentit on läpikäyty, asiassa siirrytään selvittelemään moottorin toiminnan perusteita sekä keinoja ja välineitä itse

moottorin toiminnan säätämiseen. Huomiota kiinnitetään myös moottorinohjauksen oikeiden säätöarvojen laskemiseen ja sen ymmärtämiseen, miten näihin arvoihin päästään läpi säätöprosessin alusta loppuun.

Joidenkin erilaisten yksilöllisten EFI-järjestelmien rakentelun käytännön ratkaisujen - kuten johdotuksen ja polttoainejärjestelmän mitoituksen - läpikäymisen jälkeen testataan päivän aikana opittujen asioiden sisäistäminen muutamalla kirjallisella monivalinta tehtävällä. Lopuksi vielä todennetaan opitut asiat dynamometrillä tapahtuvalla säätödemonstraatiolla.

Jollet ole vieläkään vakuuttunut siitä, että Sporttiauton EFI-kurssi sisältää onnistuneeseen moottorinohjauksen säätöön tarvittavan tiedon, soita tai sähköpostita ja kysy onko jokin mielessäsi oleva asia kurssin ohjelmassa.

Sporttiauton EFI-kurssilla opit vastaukset muun muassa seuraaviin tärkeisiin kysymyksiin:

 • Mistä tiedän paljonko sytytysennakkoa moottorini haluaa kullakin kierros- ja kuorma-alueella?
 • Miksi jotkut moottorit toimivat paremmin rikkaammalla seoksella ja toiset laihemmalla?
 • Minkälainen polttoaineseoksen pitää olla eri kierros- ja kuorma-alueilla?
 • Miten moottori säädetään; ensin seos ja sitten sytytys, vai toisinpäin?
 • Miten ilman lämpö ja jäähdytysnesteen lämpötila vaikuttaa säätämiseen?
 • Miten saan moottoristani parhaan tehon?
 • ... ja moniin muihin kysymyksiin.
Kenen pitäisi osallistua?

Kurssi sopii hyvin kenelle tahansa, kuka on kiinnostunut oppimaan elektronisen moottorinohjauksen perusteita. Kurssilta saat tiedot ja perustaidot oman EFI-järjestelmän rakentamiseen ja säätämiseen. Jos olet aikonut alkaa säätämään ohjelmoitavaa moottorinohjausta tämä kurssi on juuri omiaan sinulle. Kilpaa ajavat, nuoremmat tuunarit, opiskelijat, mekaanikot ja muuten vain aiheesta kiinnostuneet harrastajat pystyvät hyödyntämään kurssin antia. Jos olet aiemmin puuhannut vanhanaikaiseksi käyneiden kaasuttimien ja virranjakajien kanssa, tämän kurssin avulla pääset jyvälle nykyaikaisten laitteiden suomista mahdollisuuksista.

Mitä muuta saat?

Kurssille osallistuneet saavat todistuksen osallistumisestaan

 • Alennuksen seuraavista Sportiauton kursseista
 • Tutustut muihin samanhenkisiin ja kuulet heidän projekteistaan.
 • Kuulet alan viimeisimmistä uutuuksista.
 • Lounas paikan päällä sisältyy hintaan.

Ajankohta julkaistaan myöhemmin.

Hinta: vahvistetaan myöhemmin (sis.24% ALV).

Ennakkoilmoittautujan alennus: -10%

Tieto on voimaa - tässä tapauksessa hevosvoimaa!